ALBUM

Op zijn solo debuutalbum ‘the humanoid’ betreedt PAX, bekend als charismatische frontman van het alom gelauwerde Kyteman Orchestra, nieuwe wegen in een landschap van experimentele hiphop. Zijn verhaal vertelt hoe tegenslagen de man maken; hoe zijn epileptische jeugd hem heeft gemaakt tot de artiest die hij vandaag is. Met bandleider en buitengewone toetsenist Niels Broos aan het roer, vatten vier bandbroeders zijn muziek en onmiskenbare drive in een kippenvelwekkende show.

PAX is altijd een outsider geweest. Als zesjarige epilepticus besteedde al zijn vrije tijd thuis achter de drums terwijl zijn leeftijdsgenoten buiten het leven ontdekten. Na zijn genezing bleef de wereldvreemde puber zich al vluchtend van pesterijen verder isoleren. Op zolder behing de jonge vreemdeling de muren met ontelbare A4-tjes vol Engelstalige blokletters. Poëtische lyrics geïnspireerd op Jay-z’s Reasonable Doubt, The Roots’ Things Fall Apart en Common’s Like Water For Chocolate kwamen steeds dichterbij een eigen stijl. PAX identificeerde zichzelf in de emancipatie van de underdog. 

Paradoxaal genoeg vervolgde dit leven zich 15 jaar lang vooraan op het podium. In vormende jaren in Utrechtse hiphop-vrijplaatsen en jazzkelders ontketent PAX met eigen bands, feesten en festivals een rijke scene in de traditie van Urban Dance Squad en C-mon & Kypski, waarin de lange rapper en Colin ‘Kyteman’ Benders als broeders opbloeien. Die creatieve connectie culmineert in The Kyteman Orchestra dat met zevenmijlslaarzen door het Nederlandse muzieklandschap raast. PAX groeit uit tot de grote blikvanger van een orkest van 12 muzikanten en nog 9 mc’s. Ze pakken dubbel platina, de Popprijs en een Edison, staan op Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic/Noorderslag en verkopen sinds 2009 alles uit. Zelfs in deze tijden van triomf trekt PAX zich meestal terug op de achtergrond om te leren produceren en te schrijven. Tien jaar lang experimenteert hij van opera-escapades tot orkestrale freestyle, terwijl hij achter in de bus bouwt aan de muzikale vertaling van dat eeuwige gevoel van anders zijn; niet mens maar mensachtig zijn. 

Eén man wist door te dringen in dit proces. Beginnend met slechts een paar toetsenpartijen, liep de bijdrage van Niels Broos al snel uit de hand. De man ontpopte zich met een ongekende productiviteit en creativiteit als producer en bracht al zijn favoriete instrumentalisten aan boord. Niels nam PAX onder zijn vleugels om eindelijk een album af te maken en een band te stichten om the humanoid op de best mogelijke manier te presenteren; een tocht door een wereld laverend tussen eerlijke eenvoud en intense virtuositeit, tussen elektronica en organisme. Na 15 jaar ondersteunende rollen (in grootse ontwikkelingen in de Nederlandse muziek) is het tijd voor de ultieme teamplayer om zijn zolderkamer uit te komen. Tijd voor de epilepticus om voor zichzelf op te komen. Eindelijk vertelt PAX nu vol vuur zijn eigen verhaal. Ontroerend, onvermijdelijk en overweldigend.