NEWS

– door 3voor12;

 

PAX the humanoid wil door de pijn heen leven in video voor ‘Love Rocks’

Langverwacht debuutalbum wordt op 27 maart in De Helling gepresenteerd

Aan de vooravond van zijn langverwachte debuutalbum heeft PAX the humanoid vandaag zijn allereerste video ooit uitgebracht, ‘Love Rocks’. Halverwege 2017 kregen we al een sneak peak van PAX’ solowerk, waarvoor hij tien jaar eerder de eerste schetsen zette. Dat het zolang duurde kwam onder andere door het spelen met Kyteman’s Hiphop Orkest en zijn rol daarna als charismatische frontman van het Kyteman Orchestra.

Op zijn album, dat hij samen met bandleider en toetsenist Niels Broos heeft gemaakt, verkent PAX nieuwe wegen in een landschap van experimentele hiphop. Hij vertelt hoe tegenslagen de man maken; hoe zijn epileptische jeugd hem heeft gemaakt tot de artiest die hij vandaag is. Als zesjarige epilepticus besteedde hij al zijn vrije tijd thuis achter de drums terwijl zijn leeftijdsgenoten buiten het leven ontdekten. Na zijn genezing bleef de wereldvreemde puber zich al vluchtend van pesterijen verder isoleren. Op zolder behing de jonge vreemdeling de muren met ontelbare A4-tjes vol Engelstalige blokletters. Poëtische lyrics geïnspireerd op Jay-z’s Reasonable Doubt, The Roots’ Things Fall Apart en Common’s Like Water For Chocolate kwamen steeds dichterbij een eigen stijl. PAX the humanoid identificeerde zichzelf in de emancipatie van de underdog.

“Tekstueel is ‘Love Rocks’ een poëtische ode aan de existentiële loop van een epileptisch leven: oneindig vallen en opstaan.” licht PAX toe. “Kleine storingen stapelen zich op en knagen aan het bewustzijn. De enige oplossing is het omarmen van je vergankelijkheid om dwars door de pijn heen te kunnen genieten van het leven. Muzikaal is het een typische PAX the humanoid track: een ongrijpbare maar hypnotiserende groove met een liefdevolle duisternis in de harmonie. De melodie is aanstekelijk, de raps kabbelen kalmpjes door en de chorus klinkt als een weemoedig barbershop trio.”

De video toont een dag uit het leven van een man (gespeeld door Davy Eduard King) die stoïcijns zijn beste leven leeft, dwars door zijn constante epileptische aanvallen heen. King fungeert als volwassen alter ego voor het epileptische kind dat PAX ooit was. De man loopt steeds ergere verwondingen op, maar geen haan die ernaar kraait. De kijker is de enige die zijn pijn ziet en voelt. De duistere maar liefdevolle muziek brengt je ertoe de existentiële loop te omarmen. Het is eeuwig vallen en opstaan. PAX lijkt ook door de pijn heen iets te willen maken van het leven, maar dat is lastig wanneer je niet kunt vertrouwen op je eigen brein.

Het album verschijnt op 6 maart. Tijdens de releaseshow in De Helling verzorgt Loki de support en zijn er dj-sets in het café en na afloop in de zaal.

Te zien: PAX the humanoid, vrijdag 27 maart 2020 @ De Helling

 

*************

CARPE DIEM – OUT NOW

HUMANOIDS!
Bear with me, this is a trippy one: Imagine you’re 70 and still stuck in the same ghost town you grew up in. Imagine being able to travel back in time to tell your 12 year old self to get the hell out of there. See the world. Follow the dream. Fail, learn, risk it all while you can. Start that business, have that baby, write that book. Drop that tune on Spotify.

Then imagine having a baby boy and being able to tell that story in real life! All my life, people told me I’m an old soul. This is that voice telling it like it is. Enjoy. Oh, and you might wanna hang on till the end for this one… Pax out.